Zámek Slatiňany – KOČIČÍ HRÁDEK

Okres Chrudim, Pardubický kraj

Město Slatiňany naleznete v malebném kraji na úpatí Železných hor 4 km jižně od okresního města Chrudim.

Spolu s přilehlým rozsáhlým parkem se nachází na jihozápadním okraji města. Zámek má trojkřídlý půdorys v podobě k severu otevřeného písmene U, od severozápadního strany vybíhá k západu dodatečně přistavěné další křídlo.

Muzeum koní – umělecké ztvárnění koně na obrazech, rytinách a plastikách slavných umělců.V porcelánovém provedení se prezentuje škola španělská z vídeňské porcelánky. Bohatě je zastoupena grafická tvorba a obrazové sbírky George a Filipa Hamiltonů. V dalších pokojích jsou obrazy z dostihů a z využití koně u pošty a dopravy. Expozice je doplněna ukázkami postrojů a jezdeckého oblečení… V Popplerově síni jsou shromážděny památky na vynikajícího československého jezdce kpt. Rudolfa Popplera.

V jihozápadní části zámeckého lesoparku se nachází dětmi oblíbený Kočičí hrádek.
Je to miniatura hradu, kterou koncem devatenáctého století nechala v lese za slatiňanským parkem postavit kněžna Vilemína Auerspergová. Hrádek vzbuzuje mezi současnými návštěvníky hlavně dětmi stejné nadšení, jako u malých potomků rodiny Auerspergů.
K hrádku se dostanete, když projdete zámeckým parkem k dřevěné brance a pokračujete po asfaltové silnici vzhůru až dojdete k lesu. Tam odbočíte vpravo a budete pokračovat po cestě k rozbořenému stavení Švýcárny. A tam Vás už ukazatel nasměruje lesní pěšinou k danému místu.

majovyhonzik se představuje:

je mi 31 let a chsi se zde věnovat zajimavým místům, tajemným i obyčejným ale něčím vynikají nad ostatními , zajimavé události z toho místa, historie Jinak povoláním jsem truhlář , bydlištěm Šumperk, ČR
Příspěvek byl publikován v rubrice spojení zvířete a tajemného místa - Kočka. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Jedna reakce na Zámek Slatiňany – KOČIČÍ HRÁDEK

  1. Pingback: kraj Pardubický – Okres Chrudim | Majovyhonzik – obyčejné neobyčejným pohledem

Napsat komentář